Subota, Jul 14, 2012

Znacenje tetovaza

  Tetovaže ptica - Ptice, stvarne i legendarne, su među najpopularnijim motivima za tetovaže ikad. Teško je zamisliti američko tetoviranje bez orla ili japanski "tattooing" bez Fenixa. Ptice su moćne metafore za naše raspoloženje i faze života. U celom svetu, ptice se biraju da predstave najširi spektar ljudskih emocija, a svaka zemlja i kultura ima priče i mitove gde ptice igraju središnje uloge.

Papige se često viđaju u Nautičkom Tattooing-u kao i lastavace. Nije slučajno da Johhny Depp kao kapetan Jack Sparrow u Piratima s Kariba ima istetoviranu lastavicu na podlaktici. Lastavica je svugdje dobar znak, a njena pojava u proleće obećava nadu. Za mornara na moru, lastavica je siguran znak da je zemlja bila u blizini.

Za Vikinge i Gote, ptice grabljivice su bile simboli osvajanja. Odin i drugi nordijski bogovi su često u pratnji gavrana, kojeg su videli kao osobito mudru i pametnu pticu. Gavran i vrane su često povezani sa šamanima i vračevima.

Ptice su često povezuju sa ženama. U nekim delovima ruralne Afrike, "kokoš" se vezuje za majčinstvo, a "golubica" je mlada devojka. U Velikoj Britaniji, "Chick" & "Bird" su sinonimi za devojke, dok se "Stara Vrana" vezuje za "čangrizave babe".

Ne slažu se sve kulture oko simbolike ptica. Gavran, sa svojim sjajnim crnim perjem, je sveta ptica u mnogim indijanskim mitovim. Ujedno je i prevarant i heroj. Kod Arapa, gavran je loš znak. Vrani, koja je iz roda gavrana, pripisuju mnogo simbola uzvišenosti - majčinsku ljubav i duhovnu snagu - ali i lošu sreću i smrt.

Sova važi za noćnog lovca, ali i za plen podjednako. Zbog svoje jedinstvene sposobnosti da vidi i čuje dobro u mraku, sova je povezana sa svim čarobnim i misterioznim stvarima. Smatra se da je i simbol čarobnjaka i veštica, pa je tako zastupljena u mnogim pričama.

Ptice su čuvene zbog svoje sposobnosti letenja. Kroz vekove, let je simobol putovanja duše u budućnost. Ptica u letu, takođe, simbolizira svetlo duha, lepotu i nadu.


Tetovaže tribali - Tribal tetovaže čine gotovo trećinu zahteva za pretraživanje tetovaža, a izraz "plemenski", naravno, pokriva neverovatan niz dizajna tetoviranja, od tradicionalne plemenske tetovaže autonomnih i aboridžanskih kultura do najnovijih grafičkih dizajna za telo.

Iako je danas moguće naći neke neverovatne i prekrasne plemenske tetovaže, teško ćete doživeti autentičnost umetnosti plemenskih tetovaža kao u Americi. Sada, električne mašine za tetoviranje i visoka tehnologija, kvalitetne tinte zamenile su štapiće, igle, koštane iglice i biljene boje drevnih predaka. Moderni umetnici tetovaža zamenili su šamane i stare medicinare.

Istorija tribal tetovaža:

Najverovatnije,prva tribal tetovaža nastala je slučajno i to primitivnim "igranjem" siledžija oko vatre. Nije im bilo potrebno dugo vremena da shvate da su ugljenisanim štapom, te kasnijim lečenjem tih rana dobili "nešto". Verovatno se vest proširila brzo kao požar koji je potaknuo izum. Zapravo, glasine kažu da je prva tetovaža nastala od sunca ili plamena u čast boga sunca.

Postojala su tri glavna faktora koja su činila praksu tetoviranja tribala iz pogleda umetnosti i duhovne razine : bol, trajnost i gubitak izvora života (krvi). Ovaj mistični trio uzdiže tetovažu od puke umetnosti i dovodi čoveka do čarobnih moći, transa, vizije uzvišenosti i odnosa s Bogom.

Budući da se mislilo da su telo i duša jednake jedna drugoj, za vaše tetovaže tada su postojale dve osnove: fizička i duhovna. Mnoga Borneo plemena verovala su da tetovaža ne samo da im daje odgovarajuću duhovnost, nego i specijalne klasifikacije zvanja.

Utvrđeno je da su većina (ako ne i sva) plemena ,koristila neki od oblika telesne oznake, bilo tetovaža ili privremenog bojenja tela. Ova umetnost je bila zastupljena širom sveta do dolaska civilizacije, kada su tetovaže doživele privremeni gubitak popularnosti.

Broj se može promeniti, ali razlozi ostaju isti.
U davna vremena, tribal ili plemenske tetovaže su imale zadatak identifikacije grupa i plemena, klanova i porodica. Ne samo da su omogućavale lako prepoznavanje jedan drugog, ili dalekih rođaka, nego se verovalo da će Vam omogućiti da pronađete svoje pleme i da ćete mu se opet priključiti u zagorobnom životu. Danas, bratski redovi, bande, pripadnici vojske i drugih organizacija takođe imaju tetovaže dizajnirane u svrhu prepoznavanja sa svojom braćom i sestrama.

Bračne tetovaže
Osim plemenskih,drevni muškarci i žene imali su i bračne tetovaže. Ne samo da su služile kao današnji moderni venčani prstenovi (kao dokaz svoga opredelenja), nego da pronađete svog supruga / suprugu u zagrobnom životu. To je razumljivo, naročito kada muž i žena nose "križ vela" nekoliko godina odvojeno jedno od dugog. U moderno doba, ovaj oblik tribal tetovaža je i dalje zastupljen. Često ćete videti supružnike sa tetoviranim tribal narukvicama, "prstenovima", inicijalima ili srcima kao trajni svedok njihove ljubavi i vernosti.

Obredi prelaza
Drevni adolescenti koji su se približavaju zrelost,i često su dolazili da urade tribal tetovaže prije nego su bili društveno prihvaćeni. Žena koja nije mogla da podnese bol tetoviranja nije bila prikladna za predstojeću bol poroda - što je neprihvatljivo za brak. Mlad čovek koji nije mogao da podnese bol nije bio sposoban za lov i bitke, često je bio osuđivan na progonstvo. Danas, mnogi tinejdžeri željno čekaju (ili ne čekaju) njihov osamnaesti rođendan da stupe u zrelo doba i urade tetovažu.

Totem skrbništva životinja
Mnoge tribal tetovaže su dokazi snage života određenih životinja onima koji ih nose. To je naročito specifično za severozapadna plemena Pacifičkih Indijanaca i nekih naroda Bliskog Istoka. Smatralo se da onaj koji nosi tribal tetovažu ima je dvostruki blagoslov, ne samo da će dobiti snagu i sposobnost totem životinje, nego i misterioznu vezu između duha životinje i nositelja njenog znaka. Različite životinje davale su različite snage i vrline njihovim "nosiocima". Danas, tetovaže životinja su jako popularme. Donji i gornji deo leđa, ramena i ruke mogu se ukrasiti nežnim leptirima, strašnim zmajevima ili smrtonosnim škorpionima, u nadi da će njihovi nosioci deliti iste osobine.

Čarobni razlozi
Većina pronalazaka i shvatanja o tribal tetovažama kažu da su tribal tetovaže rađene u svrhu ljubavnih uroka i čari. Majstori tetovaža bi mešali različito bilje i moćne sastojke, te radili teško primetne tetovaže na skrivenim mestima kako bi aktivirali čaroliju. Uopćeno, ove tetovaže su skrivane, jer bi bila glupost da ih udate i starije žene nose kao znakove iz mladosti. Naposletku, ko danas ne zna nikoga ko ima tetovažu, a da je ne skriva ili ne želi ukloniti?

Duhovnosti i vrednosti naroda zadržali su se i do danas. Možete pronaći različite plemenske tetovaže čarobnog, havajskog i afričkog dizajna i tema, pa i keltskih križeva. Čak su i Maori imali umetničke tribal tetovaže na licu.

Tetovaže kineska slova - Kineski 'karakter' je logogram - što jeste znak koji predstavlja reč. Ubedljivo je najstariji način pisanja u svetu, a izmislio ga je sudski dužnosnik legendarnog cara Huangdija 2600. godine p.n.e.

Zvao se Canglije i mora da je bio neumoran kada je izmislio toliko veliki broj piktograma. Najverovatnije je prikupio i kolektirao simbole koje je nalazio po drevnoj Kini, te ih standardizovao kako bi ih pretvorio u pravi sistem pisanja, o čemu prvo svedoče natpisi pronađeni na školjkama kornjača koje datiraju iz Shang dinastije (1766 - 1123 prije Hrista).

Hiljadama godina kasnije, moderni kineski znakovi još uvek podsećaju na poznate 'Oracle bones'.

Zapisani u kolonama, kineski znakovi su se čitali od vrha prema dnu, i sa desna na levo.

Među tim prvim znakovima, prepoznaju se prikazi zajedničkih objekata kao što su mesec i drvo, ruka i stopalo, planina i sunce. Ovi simboli su vrmenom prevaziđeni, potrebna je dobra mašta da se sada prepoznaju izvorni simboli. Manje od 5% svih kineskih znakova su piktografi. Ovi jednostavni znakovi su kombinirani u obliku malih 'priča'. Ova kategorija karaktera čini maleni delić kineskog sistema pisanja.

Većina simbola su slikovno-fonetski spojevi, što znači da su oni koristili i svoje zvukove.

Iako mandarinski i kantonski su dva različita jezika, sistem pisanja je isti. Mnogi kineski znakovi su usvojeni prema njihovom značenju koje i japanski i korejski jezik koriste, bez obzira na izgovor.

Kineski znakovi su takođe poznati kao sinografi, a kineski sistem pisana kao sinografija. Jezici koji nisu kineski, a prihvatili su sinografiju s pravopisom, te posudili veliki broj kineskih reči nazivaju se sinoxenički jezici. Glavni sinoxenični jezici su japanski, korejski i vijetnamski.

 Tetovaže mačke - Neovisnost, brz oporavak i sloboda misli - to je duh domaćih mačaka, kojih se procenjuje da ima 600 miliona širom sveta. Mačke se smatraju veoma sposobnim, što je odlika njihovih skokova sa velikih visina - tako su zadobile reputaciju da imaju devet života.

Prema paleontolozima, mačke su se pojavile prije 50 miliona godina kao male i pametne grabežljive zveri koje "uvlače kandže". Od tada su ispunile ljudska srca ljubavlju, mržnjom, pobožnošću i strahom, pojavljujući se u narodu i mitovima kao simbol dobre i loše sreće. Bile su cenjene kao sveto i bile prezirane kao zle.

Nigde mačka nije više cenjena nego u drevnom Egiptu, gde je pre 3000. godina pre Hrista mačka bila snažan totem iz životinjskog sveta. Predstavljajući ženski princip, mačka je bila simbol plodnosti i majčinstva, te je takođe bila povezna sa Mesecom. Mnoga Egipatska božanstva opisuju mačke ponekad potpuno kao životinje, a ponekad kao mešavina čoveka i mačke. Lav na čelu boginje Sekmet, vladarice sudbine čovečanstva, imao je sestru bliznakinju - domaću mačku Mafdet. Statue malih mačaka - često ukrasi u vidu zlatnog nakita i naušnica - bili su pronađeni unutar grobnice svojih preminulih vlasnika.

Mačke su tako dragocene životinje u drevnom Egiptu, da je izvoz te životinje zabranjen, a ubistvo jedne kažnjivo smrću. Dok su ratovali sa Egiptom, pezijanci su zarobili hiljade mačaka, nameravajućii i vratiti nakon predaje Egipta. Egipat se predao. Oko 400 godina pre Hrista, bilo je zabranjeno obožavanje mačaka, potom su one izgubile verski značaj.

Na Tajlandu, "sijamske" mačka je mačka svetog hrama. U Kini i Japanu, mačka je omiljeni ljubimac, kao i vredan istebljivač miševa i svilenih buba. U Indiji, mačke čuvaju Budine hramove.

Dokazi sugerišu da se domaća mačka razvila iz divlje pustinjske mačke pronađene na Bliskom Istoku prije 12 000 godina. Sa svojim čulima oseta, mirisa, sluha i dodira, mačke su odlični lovci. Oko 2000 p.n.e. mačke su ušle u domove kao pratitelji, gde su bile prihvaćene kao simboli lepote i milosti, čak i kao zaštitnici kućanstva.

U Evropi domaća mačka prihvatana je na razne načine vekovima. Nordijska božica, Freya, imala je mačke koje su vukle kola. U drugim slučajvima, njihova povezanost sa vešticama i okultnim stvarima donio im je prezir (crna mačka). Kao simbol praznoverja i loše sreće, mačkin ugled je izbledeo. U srednjem veku, katolička crkva potiče njihovo istrebljenje.

Za mornare, mačka je sibol dobre sreće, i prihvaćena je kao cenjeni član posade, jer uništava glodare. Zbog vrlo osjetljivog "radar sistema", mačka je korištena u Britaniji za vreme oba svetska rata. Mačke mogu da otkriju otrovni plin prije ljudi. U II Svetskom ratu mačke su otkrivale vazdušne napade prije sigursnosnog sistema. Nakostreše se, cvile i trče ispod pokrivača.

 

 Tetovaže medveda - Medved je izuzetno popularan simbol u mnogim kulturama širom sveta. Poznat je u evropskoj i severnoameričkoj kulturi, te u azijskim mitovima i legnedama, i to radi jedinstvenih karakteristika ove životinje. Medvedi jedu korenje, orašaste plodove i bobice, med, travu, ptičija jaja, love ribu i divljač. Ako se setimo da medved živi u pećini, onda moramo i pronaći sličnosti između medveda i pračoveka. Kada je medved napadnut on stoji na zadnjim nogama, baš kao čovek.

Prijašnji čovek se može poistovetiti sa medvedom iz brojinih drugih razloga, od dana kad su muškarci bili lovci-sakupljači. Medvedima se mnogi dive, ali u najčešćim slučajevima ih se boje. Izvrsna osobina medvedica je briga o njenim mladuncima.

Medved je snažan totem iz životinjskog sveta, te duh u šumanskim i animističnim verovanjima. U snovima predstavljaju vodiče duše. Kandže medveda i zubi često se koriste kao amajlije, talismani i dekoracije, nastojeći da dočaraju snagu medveda. Tetovaža medveda ima sličnu funkciju.

Za Lakota Sioux-a, medved je simbol mudrosti. Za Chippew-a, grizli je Duh Čuvar Zapada, a simbolizuje introspekciju i snagu. Svirepost i diplomatija se u jednakoj meri pripisuju medvedu, uz verovanje u njegovu lekovitost. Haide ih tretiraju kao starije rođake, a ubijenog medveda kao visokog gosta. Legenda koju deli Pacifička Severozapadna Amerika kaže da ja medved oteo kćerku nekog poglavara , a ona se zatim udala za medveda i rodila dva mladunca. Ova legneda je često prikazana na crtežima i rezbarijama.

Medved je poznati po hibernaciji, i stekao je status stvorenja koje za vreme dugog zimskog sna i "inkubacije" dobiva mudrost. Šamanski ljudi u Evropi i Americi uzeli su medveda kao simbol "buđenja moći nesvesnog". Snažan je, brz, miran i vrlo zaštitnički raspoložen prema obitelji, pa je stoga postao i sibol majčinske zaštite. Kao snažan životinjski totem (ili duh) medved u šamanskom sistemu verovanja predstavlja zaštitnika, izvor mudrosti i inspiracije.

Za Kelte, medved je bio veliki ratnik. Legende govore o dve boginje u obliku medveda. Poput Indijanaca, drevni Kelti smatraju medveda simbolom intuicije i instinkta, te iskonske snage. Ostale osobine vuku konce iz praktične strane života vezane za medveda, a to su nedaća, hrabrost, samoća i pozornost.

Neki rani narodi su verovali da je medved zapravo čovek odeven u medveđe krzno. Drugi su verovali da medved može da razumije ljudski govor. Severno Korejski mit kaže da možete postati medved ako izbegavate sunce sto dana. Autohtoni narod Japana - Ainu- u svome mitu govori o silasku polarnog medveda.

U heraldici, medved je često prikazan sa brnjicom, simbolizuje veliku moć pod kontrolom, ali ne uvek. Medveđa šapa , sa istaknuto prikazanom nožicom, često se nosi kao privezak i kao zaštita.

 Tetovaže kupidona - U rimskoj mitologiji, Kupid (lat.cupido) je bog erotske ljubavi. Kupidon je isto što i bog Eros u grčkoj mitologiji. Njegovo latinsko ime je Amor. U popularnoj kulturi Kupid je prikazan s lukom koji potiče ljubav, kao i Valentinovo

Kerub ili Kerubina su anđeli opisani kao dojenčad ili mala deca, češće kao dečaci. Istorijski gledano, krilate figure ljudskog lika opisivane su u asirijskim mitovima i legendama. Krilate figure često su slali kao glasnike ili vodiče. U hebrejskom verovanju kerubini su bili nadnaravni likovi, te su spominjani nekoliko puta u Starom zavetu i Tori.

Kupid je znak odmora i simbol koji obično označava Valentinovo i ljubav. Često se korisi u modernim tetovažama kako bi se obeležila prava ljubav.

 

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me