Ponedeljak, Novembar 17, 2008

Istorija tetoviranja part 1

Tetoviranje privlaci ljude svih profila,oba pola i isvih vrsta profesija.Svedski kralj Oskar bio je istetoviran.Isto vazi i za engleskog kralja Dzordza V i Grcku kraljicu Olgu.Danski kralj Frederik u nekoliko navrata pozirao je bez kosulje kako bi mu se videle istetovirane grudi.

Posetom salonu za tetoviranje covek ustvari odaje pocast najstarijem zanatu na svetu,a da toga nije svestan.Kad je pecinskom coveku postalo sasvim uobicajno da slika po zidovima svoje pecine,poceo je da ukrasava i sopstvenu kozu i time zapoceo profesiju koja je par hiljada godina starija i od prostitucije.

Najstariji primer ove prastare umetnosti pronadjen je na jednoj mumiji koja je eshumirana iz leda na planinama izmedju Italije i Austrije.Pretpostavlja se da je stara oko 5000 godina.Tetovaze na mumiji su uglavnom tackice i linije i na vise razlicitih delova tela sto dokazuje da te tetovaze nisu nastale slucajnom prilikom povreda,vec su radjene sa odredjenom namerom koja ce verovatno zauvek ostati tajna.

Tetoviranje je cvetalo u Japanu pre vise od dve hiljade godina.Bilo je poznato i Kinezima cak 600 godina pre toga.Stari rimljani su se tetovirali,isto tako Gali i Stari Englezi.Zbog sirenja hriscanstva tetoviranje je do trinaestog veka bilo zabranjivano,sve dok se krstasi nisu poceli vracati iz Svete Zemlje obojene koze.Od tada tetoviranje uzima sve veceg maha.

Najveci umetnik tetoviranja koji je ikada ziveo bio je Sutherland MacDonald iz Skotske,ciji su klijenti izmedju ostalih bili i car Nikola II,Kaizer Wilhelm,lejdi Rendolf Cercil.

U Americi je tetoviranje zapoceto jos davno.Kada je pobo spansku zastavu na kopno koje je smatrao Indijom,Kolumba su sacekali obojeni domoroci.Americki Indijanci su se isto tako vrlo rado tetovirali.Dolaskom misionara stvari su se izmenile.Oni su se tako agresivno borili protiv tetoviranja da je ono na kraju izumrlo zajedno sa mnogim Indijancima.

Kapetan Kuk kada se vratio sa puta po juznim morima 1796.godine pricao je price o oslikanoj kozi Polinezana.Njihovo ime za slikanje po kozi bilo je TATTAU,jako zanimljiva troslozna rec,pri cemu je svaki slog bio jednako naglasen.Medjutim kapetan Kuk je pogresno cuo rec i napisao je kao TATOW,sto se izgovara dvoslozno TATU,upravo onako kako se danas izgovara na engleskom jeziku. 

 

 

Komentar [Odgovori]

Vrlo lepa prica, sazeta ali tacna.
veoma sam odusevljen da sam nasao ovako konciznu pricu na jednom mestu sa ne tako malim brojem informacija. recimo nisam znao za Sutherland MacDonald-a.
super blog svaka pohvala.
i svako dobro.

Comment by nidza bleja (05/27/2014 20:09)

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me